Vi er Os!

Os Fotball må ikke tro de er noe! Per Kolstad er fotball-ekspert hos BA og mener vi ikke er Barcelona, det har han helt rett i, vi er Os. Den konklusjonen håper vi Kolstad ikke har brukt lang tid på å finne ut av. At han mener vi er uintelligente som spiller ballbesittende fotball må Kolstad få lov til å mene, men det er en grunn til at vi prøver å endre Os-fotballen.

Her kan dere lese Per Kolstads meninger.(BA+)

Identitet

Vi i Os ønsker å ha en ballbesittende fotball som klarer å dominere banespillet, produsere sjanser uten at det er tilfeldigheter, manipulere motstanderlagene med balltempo, bevegelser etter våre prinsipper og tanker. At ferdighetene ikke står helt i stil med spillestilens krav er naturlig, norske spillere er ikke vant med dette og det kommer til å ta tid. Spillerne våre skal kunne ta raske valg med og/eller uten ball både defensivt og offensivt. Hver pasning, medtak og bevegelse skal ha et formål med å skape rommene hos motstander som vi ønsker å utnytte.

Dette krever smartness som opparbeides ved å nettop havne i krevende situasjoner om igjen og om igjen. Det krever coaching fra trenere, det krever innlevelse, dedikasjon og det krever en vilje fra både trenere og spillere til å erfare og lære. Det krever løsningorinterte diskusjoner med konstruktivitet.

Hassan El Fakiri instruerer en spiller under Os Fotballs akademi.

Et større perspektiv

Vi husker alle Tyskland og tysk fotball på 80-90-tallet, det var en kynisk maskinfotball som hadde resultert i flotte resultater ved å tette igjen bak og sparke ballen opp i banen så fort det kom krevende situasjoner. Men så skjedde det noe, de ble akterutseilt og rundspilt av smarte, ballbesittende lag som spilte en annerledes fotball. Keeperne til de ballbesittende lagene var mer borti ballen enn de tyske sentrale midtbanespillerne.

Tyskland tok grep(Belgia også) og satte i gang en storsatsing på å endre måten de spilte fotball på i landet sitt og dermed hvordan de utviklet fotballspillere. Det tok 10-år, så skjedde det noe, fotball VM i Tyskland 2006 ble et sjokk for folk som var vant med tysk maskinfotball. Tyskland var ballbesittende, og det med stil. De satt en ny standard og vant sist VM i Brasil, de vant U21 VM i år mot Spania og de vant prøve VM nå i Russland. Dette gjorde de med en fantastisk krevende og utviklende fotball.

Hvis vi tar for oss Norge og tar til oss hvor langt bak vi er på verdensbasis så er det selvfølgelig ikke bare èn grunn til dette. Men vi i Os mener dette med spillestil og hvordan vi utvikler spillere i Norge per dags dato er en stor og avgjørende faktor for hvorfor vi ser ut som Tufte IL på verdensbasis. Vi kan ta for oss det Per Kolstad mener og skraper det ned til essensen:

  • Altså, ikke bruk de to første leddene(Forsvar og Midtbane) til å spille ut, det er idiotskap og vil bare skape trøbbel.
  • Spark heller ballen opp til motstandernes 16-meter, ta duellen, vinn andreballen og skyt den i mål.

Det er synd å si det, men dette er veldig effektivt til tider og folk kan undre seg hvorfor vi ikke ønsker å gjøre for masse av dette. Vi mener landskapet, spesielt i Hordaland, ligger vidåpent i forhold til å bli en klubb som klarer å utvikle fotballspillere som etterhvert tar steg ut i fotballverden. For å klare å utvikle spillere må en ha en sterk identitet opp i mot spillestil. Da blir det tydeligere/enklere å kartlegge spillerne inn mot de ulike rollene på banen som skal fylle de ulike kravene til spillestilen. Vi trenger følgende:

  • Gode basisferdigheter med ball
  • Spillere med fysiske og mentale ferdigheter
  • Smarte taktiske spillere som tenker selv ute på banen
  • Spillere som har et sterkt ønske om å lære hver gang de er på trening og kamp

Resten er detaljfokus, hvordan kan vi med eller uten ball skape rom for innoverkantene/spissene våre i mellomrommet? Hvordan kan midtstopper forhindre overganger i mot når vi er i angrep? Hvor høyt kan venstre vingback stå når høyre vingback er i angrep? Hvilke bevegelser trenger vi av vår sentrale midtbaneduo/innoverkanter for å hjelpe forsvaret med frispilling? Er det forskjell på å presse for å vinne ballen tilbake og/eller når vi presser for å hindre mål i mot? Dette er bare noen veldig få detaljer som en spiller på Os må ha klare tanker om.

Perspektivet på dette er at alle er like viktig. Keeperen vår er avgjørende for å få frispillingen til å fungere og midtstopperne våre skal ha utviklet ferdigheter til å kunne spille sentral midtbane. Alle må tenke, alle må bidra, alle blir stilt krav til og til slutt vil alle stille krav. Det vil skje utvikling hos alle og utviklingen står i stil med hva som kreves ute i fotballverden.

Plikt som Os-trener

Vi som er trenere i Os fotball skylder spillerne utvikling. Vi skal ha resultatfokus på alle nivåer, det handler jo om å vinne, men ved å ha et overordnet utviklingsfokus så handler det om HVORDAN vi ønsker å vinne, hvilke valg spillerne tar og oppfølging og fokus deretter. Får vi gode nok spillere får vi også et godt lag.

Vi vet lite om Per Kolstad og noen søk på google hjalp ikke mye, men vi synes han satte lys på en viktig debatt. Sett bort i fra det, så handler det om at smaken er som baken og veien til Rome osv…

Mvh

Hassan, Ørjan, Vidar & Endre.